Musikföreningen Crescendo

111, 2022

JAZZSAXEN 2022

Foto: Tor-Björn Lyrhed

Gruppen för Nisse Sandströms Jazzstipendium har utsett gitarristen Filip Johansson till mottagare av stipendiet

JAZZSAXEN 2022.

Stipendiet har instiftats till tenorsaxofonisten Nisse Sandströms minne. Nisse gick bort den 8 september 2021 och har lämnat ett stort tomrum och en saknad. Nisse var en av de största jazzimprovisatörer som Sverige har haft.

De senaste tio åren har han med bostaden i Kalbo i Finspångs kommun som bas plockat upp unga lokala lovande musiker och gett dem en jazzmusikalisk skolning och grund att stå på som måste anses vara unik. Nisse var en folkbildare fast inom jazzmusiken, alltså en jazzbildare.

Stipendiet ska delas ut varje år till en ung, max 30 år gammal, musiker som spelar i Nisse Sandströms anda.

Jazzsaxen delas ut för första gången. Stipendiet består av en penningsumma (12.000 kronor) och en glasstatyett som blåsts på Reijmyre Glasbruk. Den ekonomiska delen av stipendiet har gjorts möjlig genom bidrag från Laila och Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik.

Filip Johansson föddes 1999 upptäcktes av Nisse Sandström när han gick på Musikgymnasiet DeGeer.  Han var 17 år när han spelade med pianisten Martin Perk och Nisse på Crescendo under Kulturnatten i Norrköping. Där och då började Filips resa med Nisse Sandström.

”Han tog hand om mej och blev min mentor”, säger Filip om mötet med Nisse.

Numera bor Filip i Göteborg och går andra året på Musikerkandidaten, Musikhögskolan för scen och musik.

Stipendiekvällen äger rum på Dynamo i Norrköping den 23 november och är uppdelad i två avdelningar. Kvällen inleds med att Filip och en specialgrupp konserterar ca 45 minuter och att Filip får sitt stipendium. Efter en paus är det fri jamsession, och arrangörerna hälsar alla musiker välkomna för att hylla och spela med Filip.

ARRANGÖRER

Gruppen för Nisse Sandströms Jazzstipendium & Musikföreningen Crescendo

Jazzklubben Boogaloo

Foto Tor-Björn Lyrhed

1808, 2022

Kulturnatten 2022

Crescendo arrangerar konserter tillsammans med Blå Kaktus på Dynamos scen  under kulturnatten.

Se program nedan.

Fredag kväll 23 september arrangerar Blå Kaktus fyra bluesakter som följer:

Kl. 19:00 Otis Blues Band
Kl. 20:00 Kenta Blues Band
Kl. 21:00 Midnight Skinny & The Rusty B`s
Kl. 22:00 The Wigflippers

Lördag 24 september arrangerar Blå Kaktus och Crescendo sju akter som följer:

Kl. 17:00 De Geergymnasiet Jazz Trio
Kl. 18:00 Voodoo Kvartetten
Kl. 19:00 Ukebox
Kl. 20:00 The Bitter End Blues Band
Kl. 21:00 Anna Sandström Kvartett
Kl. 22:00 Father Abraham & The Schmuck
Kl. 23:00 Boogie Leg

Välkomna att uppleva Kulturnatten i Kulturkvarteret Hallarna.

405, 2022

Göran Törner valdes till ny ordförande,

Nya i styrelsen är Lena Miranda och Kjell Ekfeldt.

405, 2022

Bernt O Ericson avgår som ordförande

Bernt O Ericson, Crescendos ordförande sedan många år, avgår på Crescendos årsmöte 23 april. Han har varit aktiv i styrelsen sedan Crescendo grundades 1959.

Bertil From, även han mångårig styrelsemedlem, lämnade samtidigt sin suppleantplats.

2604, 2022

Sommarlov

Vårsäsongen är över. Trots allt strul med restriktioner pga Covidpandemin genomförde vi åtta konserter med god publikanslutning.

Vi planerar att starta höstsäsongen den 14 september.