Tribute to Steps Ahead

Foto: Hasse Lindén.

Steps Ahead, en av 80-talets mest inflytelserika grupper, får här en hyllning under ledning av Hans Backenroth, en av Skandinaviens allra främsta basister.

Steps Ahead bildades 1979 i NYC och bestod av jazzmusiker som också tillhörde de mest anlitade på studioscenen i USA. Från början var gruppen mer av ett jamband som spelade musik från standardrepertoaren på bröderna Breckers klubb ”Seventh Avenue South” och musiken som spelades var standards, kompositioner av Joe Henderson, John Coltrane, Miles Davis mm.
Efter något år blev gruppen en mer permanent grupp repertoaren bestod nu istället av original-musik skriven av bandets medlemmar. Gruppen leddes av vibrafonisten Mike Mainieri och bestod av Michael Brecker, Don Grolnick, Eddie Gomez, Steve Gadd och efter några år Peter Erskine. Två skivor spelades in i Japan 1979 (en live och en studio) och efter det spreds ryktet om denna jazzens supergrupp och några senare blev det turnéer runt världen och flera skivor spelades in.

Hans Backenroth är numera en ”ung veteran” på den svenska jazzscenen som spelat med ”alla” svenska och internationella storheter samt förekommit flitigt i studiosammanhang och förekommer på ca 150 skivinspelningar. För Hans var denna grupp en inkörsport i den improviserade musiken i mitten av 80-talet och tanken har under lång tid varit att sätta ihop en grupp som spelar denna musik.
Förra året ringde Hans runt till några musikerkolleger som kändes skräddarsydda för projektet. Gruppen har nu gjort ett antal spelningar som rönt stor uppmärksamhet – och med största sannolikhet är bandet det enda i världen som tagit upp den här unika musikskatten.

Henrik Westerberg: Tenorsax
Roger Svedberg: vibrafon